Birçok kahve sever tarafından sevilmekte olan Espresso en genel tanımıyla sert bir kahve olarak belirtilmektedir.
Espresso, ince öğütülmüş kahvenin yüksek basınç altında hızlı bir şekilde demlendiği özel bir kahve çeşididir. Bu kahve türü, İtalya’da 1900’lerde keşfedilmiştir ve hazırlanmasında genellikle elektrikli espresso makineleri kullanılır. Yoğun kıvamı ile bilinen, genellikle 30 ml’lik küçük porsiyonlarda sunulur. İçimi diğer kahvelere kıyasla daha yoğun ve sert bir lezzete sahiptir.
Kahve oranının yüksek olması nedeniyle, mg başına düşen kafein miktarı da diğer kahve türlerine göre daha yüksektir. Siz de espresso yapmak istiyorsanız, size sunduğumuz farklı türlere buradan kolay bir şekilde ulaşarak bir karara varabilirsiniz.
Espresso Nasıl Yapılır?
Espresso yaparken nasıl hareket edeceğinizi bilmek, doğru bir şekilde demlemek ve en iyi keyfi almak için büyük bir önem taşımaktadır.
Espresso yapmanın çeşitli yöntemleri bulunsa da, lezzetli ve yoğun bir demleme için espresso makinesi olmazsa olmazdır. Makinanın sağladığı yüksek basınç, kahvenin hızlıca demlenmesini ve yoğun, gövdeli bir espresso elde edilmesini mümkün kılar. Espresso hazırlamak için gereken unsurlar şunlardır:
- 10 gram ince öğütülmüş kahve
- 9 bar su basıncı
- 30 ml içme suyu
- 85-94°C sıcaklık
- 15-20 kg sıkıştırma basıncı
- 24-27 saniye akış süresi (drip)
Yukarıdaki öğelerin tümünü espresso makinesi sizin adınıza gerçekleştirir. Ancak kahvenin doğru ölçüde öğütülmesi ve uygun basınçla sıkıştırılması, bir baristanın becerisi ve ustalığına bağlı faktörlerdir. Eğer uygun bir espresso kahvesine ve kaliteli bir makineye sahipseniz, aşağıdaki adımları takip ederek hazırlayabilirsiniz:
- 10 gram kahveyi portafiltreye yerleştirin
- Portafiltreyi makineye yerleştirin ve başlatın
- 25 saniye boyunca demlemeye bırakın
- Servise hazır, afiyet olsun
Şayet istediğiniz sonuca ulaşamazsanız, aşağıda belirtilen hatalardan hangisini yaptığınızı tespit ederek kolayca düzeltebilirsiniz. Doğru bir şekilde yaparsanız, kahvenin aromasını da daha verimli bir şekilde alarak mutlu olabilirsiniz.
Espresso Yaparken En Çok Yapılan Hatalar Neler?
Espresso kahve çeşitleri günümüzde yaygın bir şekilde tüketilir. Bunları bir makine ile kolay bir şekilde hazırlamak mümkün olsa da yapılan hatalar yine de vardır. Bu hataları bilmek de kaçınmak, böylece daha lezzetli sonuçlar elde etmek için önemlidir.
Eğer kahve akışı aşırı hızlı ise ve süre sonunda 30 ml’den fazla kahve elde ediyorsanız, bu durum iki nedenle olabilir. Eğer kahve kalın öğütülmüşse, su akışı hızlanabilir; bu durumu düzeltmek için kahveyi daha ince öğütmelidir.
Diğer bir neden ise kahvenin yeterince sıkıştırılmamış olmasıdır. Bunun için portafiltreye yerleştirdiğiniz kahveyi daha etkili bir şekilde sıkıştırma denenmelidir. Akış çok yavaşsa, kahve çok kalın öğütülmüş veya fazla sıkıştırılmış olabilir. Bu durumda ise kahve daha kalın öğütülmeli ya da daha az sıkıştırılmalıdır.
Portafiltrenin sadece bir haznesinden kahve gelirken diğer haznesinden akış gerçekleşmiyorsa, kahveyi portafiltreye eğik bir şekilde yerleştirmiş olabilirsiniz. Kahvenin düzgün bir şekilde yerleştirildiğinden emin olmalıdır. Başka bir neden ise makinenin eğimli bir zeminde duruyor olmasıdır. Makinenin düz bir zeminde olduğundan emin olmak da her zaman tavsiye edilmektedir.
Makinesiz Espresso Nasıl Yapılır?
Sert bir kahve içmek isteyenler için Espresso harika bir kahve türüdür. Ancak birçok kişi evine makinesini almadan bunun nasıl yapılabileceğini de merak eder.
Ev ortamında en yakın espresso deneyimini yaşamak için tercih edebileceğiniz ekipmanlardan biri moka pot’tur. Moka pot, diğer kahve demleme ekipmanlarından ayrılarak ocak üstünde kullanılabilmesi ve yoğun bir kahve demlemesi sayesinde espressoya benzer bir deneyim sunar.
Ancak makinesi olmadan hazırlanan espresso, sizi tam anlamıyla tatmin etmeyebilir. Elektrik ve basınç gücü eksikliği durumunda, yoğun kıvamını elde etmek neredeyse imkansızdır.
Espresso Kahve Çeşitleri İçin Seçim Nasıl Olmalı?
Kaliteli bir espresso hazırlamak için adımlar ve kullanılan makine kadar, kahve çekirdeklerinin seçimi de büyük bir öneme sahiptir. Çekirdek seçimi yapılırken, espressonun hangi tat profiline hitap edeceği göz önünde bulundurulabilir. Bu aşamada ekşi-aromatik tatlar ve yoğun-sert tatlar olarak iki kategoriye ayırmak mümkündür.
Espresso aromasını sade içen birisi, kendi damak zevkini ön planda tutmalıdır. Aromatik, meyveli ve asidik tatları sevenler, bu tercihlere uygun harmanları ve çekirdekleri seçebilir. Bu tür espresso harmanları genellikle koyu kavrulmaz, orta derecede kavrulur. Yüksek asit içeriği nedeniyle süt eklemeleriyle uyumlu bir lezzet ortaya çıkmaz. Ek olarak espressoda bulunan krema miktarı da biraz daha az seviyededir.
Yoğun-sert bir espresso elde etmek için ise belirgin aromalara sahip kahve çekirdekleri kullanılmalıdır. Bu tür harmanlar genellikle koyu kavrulur ve asit miktarı düşüktür. Yapıları sert ve aromaları yoğundur. Asiditesi düşen kahve, süt ile uyumlu bir yapıya sahiptir.
Espresso kahve çeşitleri aromatik yapısı dışında, tazeliği de büyük öneme sahiptir. Lezzetli bir espresso elde etmek için kahve, demleme anına kadar taze olarak saklanmalıdır. Bu sayede aroması daha belirgin hale gelir ve krema daha gözle görülür olur. Kavurma tarihi genellikle 5-15 gün arasında olmalıdır.
Espresso Kafein Miktarı Ne Kadar?
Kahve tutkunlarının en fazla ilgisini çeken konulardan biri, kahve çeşitlerinin kafein oranlarının bölgelere göre nasıl değişebileceğidir. Kafein, temel anlamıyla uyarıcı bir madde olup kahveler, yetiştiği coğrafya, gövde yapısı ve asidik değerlere göre farklı kafein içerikleri sunabilir.
Günlük keyfinizi süsleyen kahvenin kafein değerlerini bilmek, sağlığınız için önemlidir. Örneğin 30 ml’lik küçük bir espresso bardağındaki bir shot, genellikle 60-80 mg kafein miktarı içerir. Ancak eğer double espresso siparişi verirseniz veya fincan boyutunu değiştirirseniz, kafein oranı artacaktır.
En Lezzetli Espresso Kahve Çeşitleri Nasıl Yapılır?
Kahve sever kişiler kahvelerini yaptıktan sonra bir fincan ile mutlu olmak, her yudumunda tadını en iyi şekilde almak ister. Kahve yapmak her ne kadar kolay olsa da yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmek önemlidir. Bu bakımdan şu gibi konulara özen göstermek, espresso yapmaya başlamadan önce önerilir.
Doğru Kahve Miktarı Ayarlama
Lezzetini en üst düzeye çıkarmak için özel bir önem taşıyan unsurlardan biri de kullanılan kahve miktarıdır. Bir shot espresso için ideal kahve gramajı 7-8’dir, bu da 30 ml’lik bir içecek içindir. Bu miktarın altında veya üstünde kahve kullanmak, aromasının ya seyrek ya da rahatsız edici derecede yoğun olmasına neden olabilir.
Portafiltreyi Temiz Tutma
Her demleme işleminden sonra, portafiltrenin iç kısmında önceki demlemelerden kalan kalıntılar bulunabilir. Bu lekelerin temizlenmemesi, sonraki espresso deneyimlerinde kötü tat oluşumuna neden olabilir. Portafiltre düzenli olarak temizlenmeli ve kahve kalıntılarından arındırılmalıdır. En iyi espresso nasıl içilir diyorsanız temizlik de atanmaması gereken bir konudur.
Portafiltreye Kahveyi Eşit Dağıtma
Kahvenin portafiltreye yerleştirilmesi sonrasında, iç hazneye eşit şekilde dağılması ve sıkıştırıldıktan sonra düz ve eğimsiz bir yapı oluşturması, kahvenin dengeli bir şekilde demlenmesine katkı sağlar. Bunun sonucunda ise aromasını önemli şekilde artırır.
Grup Başlığını Temiz Tutma
Grup başlıklarını düzenli olarak temiz tutmak, eski demlemelerden kaynaklanan kahve kalıntılarının iç hazneye bulaşmasını önler. Bu temizlik ihmal edildiğinde, kahve kalıntıları yeni demlenen espressonun tazeliğini bozar ve acı bir tat oluşturabilir.
Bu nedenle her demleme öncesi ve sonrasında gruplar çalıştırılarak sıcak su akıtılması yoluyla temizlik yapılması önerilir.
Taze Kahve Kullanma
Her kahve çeşidinde olduğu gibi, espresso kahve çeşitleri için de kullanılan kahvenin tazeliği son derece kritiktir. Bu tazeliği korumak için iki önemli faktöre özellikle dikkat edilmelidir.
İlk olarak kullanılan kahvenin kavurma tarihi büyük bir öneme sahiptir. İdeal kavurma süresi genellikle 5-15 gün arasındadır. Bu süre zararından sonra kahve kullanılabilir; ancak zamanla çekirdeklerin tazeliği azalacaktır. Ayrıca çoğu espresso harmanı koyu kavrulduğu için uzun süre geçtikçe kahve yağlanabilir ve aroması azalabilir.
İkinci önemli nokta kahvenin öğütme zamanıdır. Optimal bir espresso elde etmek için kahve, demleme anından hemen önce öğütülmelidir. Öğütülen kahve hızla bayatlayabilir, bu nedenle kesinlikle bekletilmemelidir.
Eğer espresso yaparken bunlara dikkat ederseniz, en iyi ve lezzetli sonuçları elde edebilirsiniz. En iyi espresso kahvelerini nereden, nasıl bulabileceğinizi merak ediyorsanız bu kategorimizi ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz. Farklı espresso kahve türleri arasından kendiniz için en uygun olanı kolay bir şekilde bulabilirsiniz.
Size sunduğumuz birinci sınıf kahveler sayesinde espresso kahvenin tadı en iyi şekilde alınabilir. Böylece her demlediğiniz zaman kendinize güzel sürprizler yapmanız da mümkündür.